Breda, Annastede - Haagweg 1

Rijksmonument (nummer 10191). De voormalige Annakerk is een groots opgezette, neogotische kruisbasiliek, ontworpen door Josephus Cuijpers en Jan Stuyt en voltooid in 1905. Gebouwd in schoonmetselwerk met natuurstenen blokken onder met leien gedekte daken. De kruisribgewelven en het stergewelf boven de viering zijn uitgevoerd in gele ijsselsteentjes en worden gedragen door de vieringpijlers op een zwart glanzend basement; zij vormen de bekroning van de imposante ruimte. De scheibogen rusten op gepolijst grijsgroene granieten kolommen, eveneens op een zwart glanzend basement. Rondom bevinden zich gebrandschilderde ramen met iconografisch werk.

Met veel respect voor de cultuurhistorische kwaliteiten van het interieur transformeerde Oomen Architecten het interieur van Annastede en creeerde daarin een modern, op zich staand, glazen gebouw met 2.850 m2 kantoorruimten, verdeeld over vier lagen en voorzien van een lift. Door gebruik te maken van veel glas kan door deze transparantie daglicht langs vele zijden binnen vallen en kunnen de monumentale kwaliteiten vanuit verschillende gezichtshoeken optimaal worden ervaren. De entreehal imponeert door de oorspronkelijke detailleringen en doordat de ruimte geheel onaangetast is gebleven. 

De voormalige kerk biedt onderdak aan drie verschillende bedrijven. Een gedeelte van Annastede is momenteel te huur (www.annastede.nl) De prachtige en ruime entreehal is uitermate geschikt voor concerten en tentoonstellingen. Aangezien dit aansluit bij de nevendoelstellingen van MBB: vergroting van het maatschappelijk draagvlak voor instandhouding van monumenten biedt MBB in Annastede incidenteel ruimte aan maatschappelijke of culturele activiteiten; als toegevoegde waarde en in harmonie en coëxistentie met de bedrijfsmatige activiteiten. 

 

Breda Annastede
Breda Annastede