Werkendam, Kasteel Dussen - Binnen 1

Werkendam, Kasteel Dussen

Rijksmonument (nummer 14202). Het kasteel, volledig omgeven door een slotgracht, is grotendeels van middeleeuwse oorsprong en bestaat uit drie woonvleugels om een binnenplaats, afgesloten door een toegangspoort tussen twee zware torens aan de noordzijde. De gewelfde kelderverdieping en de ronde overbouw van de toren dateren uit omstreeks 1300. De verdieping direct boven de kelder, rechts van de hoofdingang, met stenen kruiskozijnen, dateert van kort na 1421 toen de Elisabethsvloed het kasteel deels verwoestte. 

 

De tweede verdieping met houten kruiskozijnen is in 1609 toegevoegd, toen ook de door graatgewelven gedekte galerij met bogen op Toscaanse zuilen aan de binnenplaats werd gebouwd. In 1628 werden de torens verhoogd. Aan het eind van de 17e eeuw verwoestten de Fransen het gebouw. Ruim veertig jaar later werd het kasteel gerestaureerd met materiaal, afkomstig van kasteel Gansoyen. Bij de laatste restauratie van 1953 werd de kapel gesloopt die de zusters Carmelitessen hadden aangebouwd.

Kasteel Dussen is gedeeltelijk in gebruik bij bedrijven uit de zakelijke dienstverlening. Verder wordt het kasteel gebruikt voor allerlei bijeenkomsten, zoals vergaderingen, ontvangsten, huwelijksvoltrekkingen en -feesten. Hiervoor zijn in het kasteel diverse ruimten beschikbaar, geschikt voor kleine en grote gezelschappen, tot maximaal 250 personen. Ook worden er rondleidingen gegeven en vinden er culturele evenementen plaats.  

www.taste-and-more.nl / www.kasteeldussen.nl

Kasteel Dussen, Werkendam
Kasteel Dussen, Werkendam
Kasteel Dussen, Werkendam