Veghel, Broederkapel - Broedershof 98

Broederkapel, Veghel

Gemeentelijk monument. Eenbeukige kruiskapel uit 1923 met halfronde absis en op de zuid-oosthoek ingebouwde klokkentoren. Gebouwd door architect J.P. Kooken. Het kloostercomplex waarvan de kapel deel uitmaakte heeft in 1998 plaatsgemaakt voor een wooncomplex. De kapel en de gerestaureerde woning van de brouwersfamilie Smith zijn daarbij gespaard gebleven. Het exterieur is na 1998 gerestaureerd, maar doordat er geen geschikte herbestemming kon worden gevonden dreigde het verval. 

 

Begin 2006 is de Broederkapel door de gemeente Veghel in eigendom overgedragen aan Monumenten Fonds Brabant. Direct daarna zijn de herstel- en verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd om de kapel geschikt te maken als ceremonieplaats. Bijzonder is het glas-in-loodpaneel dat is opgenomen in de toegangspui en dat afkomstig is uit de (inmiddels gesloopte) woning van architect Tooten. Zijn echtgenote heeft dit unieke paneel geschonken aan Monumenten Fonds Brabant, zodat nu iedere bezoeker dit kan bewonderen. 

Sinds 2006 is de Broederkapel officieel in gebruik als ceremonieplaats en wordt als zodanig verhuurd aan Hutten Exclusieve Catering. Huwelijksvoltrekkingen, kamerconcerten, vergaderingen, uitvaartceremonies, maar ook recepties, jubileum- of familiediners kunnen nu plaatsvinden in de sfeervolle ambiance van de Broederkapel. 

www.broederkapelveghel.nl

Broederkapel, Veghel
Broederkapel, Veghel
Broederkapel, Veghel